Ravnanje z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom
Pri opravljanju vsakdanjih aktivnosti, zadovoljevanju osebnih in skupnih potreb nastajajo t.i. biološko razgradljivi kuhinjski odpadki ter zeleni vrtni odpad. Med slednje štejemo odpadno vejevje, travo, listje, staro zemljo lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, lesni pepel …, medtem, ko med biološko razgradljive kuhinjske odpadke spadajo odpadki, kot so zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavne usedline, filter vrečke, pokvarjeni prehranski izdelki, kuhani ostanki hrane, papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke; skratka vsi odpadki, ki se lahko razgradijo po naravni poti, s kompostiranjem.
Da bi bilo ravnanje s tovrstnimi odpadki je Čisto mesto Ptuj pripravilo praktične napotke za ravnanje z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom.